Müteahhit firmanın iflas etmesi nedeniyle yapımına ara verilen Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatına törenle yeniden başlandı. Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Sadece Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bugün inşaatına başladığımız kısım 221 milyon. Ama terminalleriyle diğer kapalı alanları ve fonksiyonlarıyla birlikte 1 milyarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Eski parayla 1 katrilyon. IMF’nin kapısında dilenen, 70 sente muhtaç olan bir ülkeden, sadece bir havalimanına 1 katrilyonluk yatırım yapabilen bir ülkeye geldik” dedi.
‘BEKLEME LÜKSÜMÜZ YOK’
İnşaatın 2019 yılında bitirileceği yönünde önünde bir not bulunduğunu belirten Bakan Arslan, “Bizim o tarihe kadar bekleme lüksümüz ve sabrımız yok. İnşallah 29 Ekim 2018’de, Rabbim ömür verirse biz buradayız, bu havalimanını, terminali ile birlikte hizmete açacağız” dedi. Dünyanın 15 yıldır istikrarın, iktidarın ve iradesinin arkasında dimdik duran 80 milyon vatandaşı gördüğünü belirten Bakan Arslan, “Şimdi her koldan Türkiye’ye saldırıyorlar. Ulaştırma altyapı projelerinin yapılamaması, İstanbul’daki 3. havalimanının yapılmaması, Çukurova’nın can damarı olacak bölgenin kalkınmasını sağlayacak, Adana’yı Mersin’i ve Osmaniye’yi daha ileri taşıyacak Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapılamaması için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Ama şunu bilsinler, bu millet 15 Temmuz’da nasıl hain darbecilere dersini verdiyse, Türkiye’nin kalkınmasını engelleyen ve bu yolu açacak olan 16 Nisan süreciyle ilgili ne yaparlarsa yapsınlar bu millet onlara izin vermeyecek” dedi.
11 MİLYAR TL YATIRIM
Bakan Arslan, sadece Adana’da son 15 yılda yaptıkları ulaştırma yatırımlarının 4 milyar 100 milyon lira olduğunu belirtti. Arslan, “Bakın 100 milyon dolar borç alabilmek için kapısından dilendiğimiz IMF’den 23 milyarlık borcunu ödediğimiz ve ayakları üzerinde dimdik duran bir Türkiye’ye geldik. Sadece Adana’daki yatırım miktarı 4.1 milyar TL. Mersin bundan geri kalmıyor. Osmaniye de bundan geri kalmıyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı’ndan yararlanacak 3 ilimizi düşünürseniz yaptığımız yatırım 11 milyar Türk lirasının üzerinde. Eski parayla 11 katrilyonun üzerinde” dedi. Yapılan yatırımların rakamlarına bazılarının hayallerinin bile ulaşamayacağını belirten Arslan, sadece bu havalimanının yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını, Adanalı, Mersinli ve Osmaniyelinin kargo terminali marifetiyle ihracat da yapabileceğini vurguladı.
DÜNYANIN EN BÜYÜK PİSTİ
Havalimanı’nın bugün 4 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verdiğini anımsatan Arslan, şu görüşlere yer verdi: Adana, Mersin ve Osmaniye’yi düşünürseniz 4,5 milyon insandan bahsediyoruz. Bu kadar insanın olduğu yerde Adana Havalimanı yetersiz kaldı. Daha büyük bölgeye hitap edebilecek bir havalimanı lazım dedik ve burayı planladık. Burada yapılacak olan pist 3 bin 500 metreye 60 metre. Dünyanın en büyük pistlerinden biri. Dünyanın en büyük uçağı olan A380’in inmesine uygun bir pist yapıyoruz. Açılmasıyla aynı anda 15’ten fazla uçağın park edebileceği bir aprona sahip olacak. Adana’nın içindeki havalimanınızın 12 bin metrekare kapalı alanı var. 4.5 milyon insana, bölgeye yetmiyor. Biz burada 250 bin metrekarelik terminaller yapacağız. Adana’nın tam 20 misli. Niye? Çünkü böyle bir ihtiyaç var. Kargoya ilişkin kapalı alanlar ve diğer kapalı alanları da koyduğunuz zaman tam 500 bin metrekarelik kapalı alan olan bir havalimanı yapıyoruz.
Haber Alıntı Adresi : https://www.sabah.com.tr/guney/2017/03/28/cukurova-havalimani-29-ekim-2018de-bitecek
Share this content: